2011. december 21., szerda

pu-puly-ka-ka

csak a címet kölcsönöztem a sikersorozat (How I Met Your Mother) egyik epizódjától, megnyugtatásként elárulom, hogy receptem szerint nem kell két madarat egymásba gyömöszölni viszont érdemes előre eldönteni, hogy kacsát vagy pulykát készítünk, döntésünktől függ példul, hogy egy vagy két gesztenyemassza kell, de bármelyiket választjuk, ízletes pecsenyét kapunk. Én kipróbáltam így is-úgy is, de rangsort állítani nem tudok, az egyik ezért, a másik azért finom. 

Hálaadási pulyka vagy karácsonyi kacsa vagy fordítva salátával

A gesztenyés töltelékhez egy kb. 3-4 kilós bébipulykába 2 db natur gesztenyemassza kell, két tojással, kb. egy kis pohár tejföllel, 1 nagy csokor petrezselyemmel, sóval-borssal összekeverni. A pulykát kívül és a belülről is alaposan besózzuk és a tölteléket beletöltjük, összevarrjuk. Bőrét vajjal bekenjük, sütőedénybe tesszük, alufóliával letakarjuk és tűzhelytől függően másfél órán át sütjük.
Kacsába elég 1 gesztenyemassza , de tegyük bele a 2 tojást és bőven aprított petrezselymet, tejfölből tejfölből elég két kis evőkanányi. A kacsa bőrét először tetszetős kockásra irdaltam, kívül-belül jól besóztam, borsoztam is kicsit. A beáztatós cserépedényben készítettem, mikor megpuhult, bekentem az állatot margarinnal és tető nélkül pirult még (nálam) 15 percet.
Fontos, hogy natur gesztenyemasszát használjunk, a cukrozott még végszükség esetén sem működik, azt együk meg habbal, vagy halmozzuk felezett (konzerv) barackokba és csurgassunk rá olvasztott csokit :) ez a csoda a gesztenyével töltött barack Cs. barátnőm után szabadon.

A hálaadási saláta: alma 2 db, lila hagyma 1 nagy, narancs 2db, zöldpaprika 3 db normál méretű, mazsola egy marék valami finomba áztatva :) (lehet, akár balzsamecet (más ecet inkább ne), vagy narancslé, vörösbor, cherry, cinzáno, stb.) A lényeg, hogy a hozzávalókat nagyon apróra vágjuk, hagymát vékony csíkokra és bátran kézzel keverjük össze. Nem kell állni hagyni, de lehet.

(2011-11-13  vasárnap az eredeti bejegyzés), mert a héten tartottuk a hálaadási vacsorát barátokkal, megadva a módját, beszerzési nehézségek miatt pulyka helyett egy két kilós kacsával, de pont jól laktunk belőle öten. Jó dolog ez a Hálaadás, mint a jóféle pálinka, ami előkészíti a gyomrot a lakomára, a Hálaadás előkészíti a lelket a karácsonyra. Mivel három nap múlva karácsony, bátran állíthatom, hogy november közepe óta nyugodtan és nyitott szívvel készülök az ünnepre, kevesebbet veszekszem, többet mosolygok. A hálaadási vacsorában az étkek mellett a hálaadáson van a hangsúly, amin barátaim kicsit csodálkoztak csak, majd elmesélték, hogy az alkalom közeledtével végigpörgették, mi is történt életükben, családjuk életében az elmúlt egy évben, amiért hálát éreznek. Sok a bajunk mostanában. Makro és mikroszinten egyaránt. Valós bajok, valós problémák, de az élet ilyen, ott gurulnak az apróbb-nagyobb gyöngyszemek is a göröngyök között, amik fényt-örömet jelentettek. Ezeket ezen az estén kimondjuk egymás előtt. Furcsa, szokatlan dolog ez szemérmes, panaszkodó jellemünknek, kicsit mosolygunk, kicsit meghatódunk, kicsit pityergünk is miközben hallgatjuk egymást és a litánia végén egészséget kívánva koccintunk. Aztán nagy étvággyal eltüntettük a gesztenyével töltött kacsát. (jövőre pulyka lesz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

YearCompass

  2022. február 12. Lili és Ádám eljegyzése 2022. november 12. Mici családbaérkezése 2022. december 19. Apa halála