2012. február 3., péntek

töltött kellevél

Múltkor levettem néhány kellevelet mielőtt kelkáposzta főzelék lett volna belőle, hogy kipróbálok egy zöldséges töltikét, nagyon ízletes lett és ráadásul a maradék töltelékből másnap fasirt lett vacsorára :)

Hozzávalók:
                   személyenként 2-3 kellevél
                   6 levélhez kell úgy 30 dekányi sárgarépa
                   2 evőkanál zabpehely darálva
                   1 kicsi vöröshagyma
                   1 gerezd fokhagyma
                   1 egész tojás
                   borsikafű
                   római kömény
                   kicsi só
                   2 teáskanál tárkonyecet (vagy más finom ecet)
                   olaj

Aprítógépben mindent felaprítunk, lehet, de nem kell teljesen pépesre a sárgarépát, fűszerezzük, hozzákeverjük a tojást, majd a leforrázott vagy mikroban 2-3 perc alatt 1 deci vízzel felpuhított kellevelekbe töltjük, jénai vagy cseréptálat beolajozunk, a csomagocskákat elrendezzük, pár csepp olajjal megkenjük a tetejüket és hozzáöntünk kb. fél deci kellevél fözővizet. Lefedés nélkül tesszük a sütőbe, egyszer meglocsolhatjuk a saját levével, szép barnára sütjük (hamar kész), leve nem marad.

Nálunk azért lett maradék, mert legalább fél kiló volt a répa, de persze attól is függ, milyen ducira töltjük a leveleket :)

A maradék  tölteléket bátran tehetjük hűtőbe, nem enged levet, másnap pogácsákat formázunk belőle, morzsába forgatjuk és pillanatok alatt kisütjük. Sült fekete retket készítettem hozzá és céklasalátával ettük. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

YearCompass

  2022. február 12. Lili és Ádám eljegyzése 2022. november 12. Mici családbaérkezése 2022. december 19. Apa halála