2012. február 5., vasárnap

melegétel

Hideg van, -11C, hó alatt az ország, emberek fáznak kinn-benn és ragyog a nap.

Nagyon jól illik az időjáráshoz a keleti ihletésű sült csirkecomb sárgarépás árpagyönggyel, amit tegnap vacsoráztunk és most próbálok visszaidézni, hogy újra elkészíthessem, mert nagyon bejött a fűszerezés is, az árpagyöngy is.
Sokat gondolkoztam azon, hogy mi is a bibi azokkal a receptmegjegyzésekkel, amik arról szólnak, hogy jó nagyon  ez pl. tejfölös tészta recept, de én szoktam még tenni bele vöröshagymát és pirospaprikát és füstölt szalonnát és kolbászt....stb.....és úgy sokkal jobb, csináld te is így, hát ott a bibi, hogy akkor az már nem az az étel, hanem egy vöröshagymás, pirospaprikás, szalonnás, kolbászos másik, ami biztosan finom.
Arra jutottam, hogy akkor tudunk elkezdeni fűszerezni, ha nem minden ételünkben a pörkölt ízt akarjuk felfedezni, ha vesszük a bátorságot és egyszer borsos, egyszer majorannás, egyszer tárkonyos ételt készítünk és így tovább....

SÜLT CSIRKECOMB SÁRGARÉPÁS ÁRPAGYÖNGGYEL

Hozzávalók:
                   4 db felső csirkecomb
                   50 dkg sárgarépa
                   15 dkg árpagyöngy
                   2 nagy gerezd fokhagyma
                   római kömény
                   curry
                   fahéj
                   bors
                   híg szója szósz
                   só
                   olaj

A csirkecombokat megsózom és hirtelen mindkét oldalukat megpirítom serpenyőben egy kevés olajon. Én először a bőrös felüket szoktam, így mielőtt levet engedne a hús, ropogós lesz a bőre. Közben meghámozom a répákat és úgy 5 cm-es hosszúságúra darabolom. A jénai tál aljára csurgatunk egy kicsit a sült csirke léből és beledobáljuk a répákat. Fűszerezzük, az egyik gerezd összenyomott fokhagymával, egy szűk teáskanál római köménnyel, curryvel, fél teáskanál fahéjjal, egy evőkanál szója szósszal, majd rászórjuk az árpagyöngyöt, szépen kitölti a répák közötti üregeket, majd rátesszük a combokat.
A combokra teszünk kicsi borsot, római köményből, curryből, fahéjból bátrabban, eloszlatjuk rajtuk a zúzott fokhagymát és egy evőkanálnyi szója szószt is, majd óvatosan, hogy a fűszerek rajtmaradjanak, ráöntjük a levet, ami a csirke sütéséből maradt. A húsok közötti valamelyik résen felöntjük a tálat vízzel, hogy a répát ellepje, de a húst már ne. Lefedjük és sütőben addig sütjük, míg az árpa felszívja a vizet, ezután fedés nélkül még pirítsuk kicsit a hús pirosodásáig.
Csipős kechup remekül illik hozzá.

4 megjegyzés:

  1. Hmmm, nagyon jól hangzik!
    A fahéj amúgy is jó a húshoz, én fasírtba is szoktam tenni, pirospaprika és zsemle kihúzva, viszont van benne fahéj, nagyon kevés, és szezámmag, és kakukkfű.
    Sőt, a pirospaprikás, hagymás pörköltbe is szoktam tenni fahéjat, köménnyel karonfogva!
    De még a csirkecombon szokott landolni némi méz is a végén, h jól rápiruljon, és ha esetleg fűszeres krumplival sült, és arra is teszek... mmm... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szil,
      na ilyen könnyen nem úszod meg :), addig rendben, hogy a fasirtban nincs paprika és zsömle, hanem van benne hús, fahéj, szezámmag (egészben?), kakukkfű......és mi még?

      Törlés
  2. Szia!
    Egészben:) Van még benne tojás, néha kevés zabpehely, vagy zsömimorzsa, de ritka, és ha van kedvem, akkor fokhagyma, az átnyomott, vagy pirított hagyma, de ahhoz általában nincs kedvem:))) De amúgy mehet bele olyan fűszer, amit szerettek, és megy a húshoz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm szépen! holnapra összerakom belőle az "irányreceptet" :)

      Törlés

YearCompass

  2022. február 12. Lili és Ádám eljegyzése 2022. november 12. Mici családbaérkezése 2022. december 19. Apa halála