2012. január 14., szombat

a nem frankfurti leves és a sütőtöksaláta

konkluzióval kezdem, nehogy elfelejtsem a végére:-a téli meghűlés jót tesz a kreativitásnak-

még mindig nem tértem magamhoz, milyen csalfa csellel dönthetett le a lábamról ez a fránya nátha, de az étvágyam bezzeg nem vette el :)
leveses kaját kívánok, de a zöldséges fajtából, zöldségből most a kelkáposztát. Kelkáposztafőzelék tettem fel a kérdést magunknak, de menzakaja a minap volt, legyen hát inkább leves a kelkáposztából.

NEM FRANKFURTI LEVES

hozzávalók: 35 dkg kel
                   20 dkg krumpli
                   kis fej vöröshagyma
                   1-2 gerezd fokhagyma
                   só, bors, vegamix, őrölt kömény, római kömény, majoranna, petrezselyem
                   liszt, olaj
                   citrom



Egy evőkanál olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a kockára vágott krumplit, mokkáskanál majorannát, egy teáskanál vegamix fűszerkeveréket, felöntjük vízzel, hogy ellepje és lefedjük. A csíkokra vágott kelkáposztát úgy 10 perc múlva adjuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, egy-egy mokkáskanálnyi kell a köményekből és kiegészítjük a vizet. Következő 10 perc múlva két evőkanál olajon egy evőkanál lisztből rántást készítünk, belekeverjük az apróra vágott petrezselymet  és azzal még 5 percig főzzük. A tányéron még ízlés szerint citromlét csavarunk rá.


SÜTŐTÖKSALÁTA

hozzávalók: sütőtök, újhagyma, só, bors, vegamix, gyömbér, petrezselyem, méz, balzsam vagy más finom ecet

nem mértem meg, mekkora a tök, talán fél kiló lehetett, felkockáztam nem apróra és sóval, borssal, vega fűszerkeverékkel és friss gyömbérforgácsokkal, olajjal meglocsolva sütni kezdtem a sütőben egy sütőtálban, közben gondolkodtam, mit rakjak még bele....15 perc sülés után csorgattam rá egy evőkanál mézet és két teáskanál mustecetet. (Szerintem bármilyen finom ecet jó, csak az ételecet nem.) 5 perc elteltével hozzákevertem 2-3 szál felkarikázott újhagymát és egy csokor aprított petrezselymet, még 10-15 percig sütöm. Akkor jó, ha roppanós marad!


A gyömbérről: veszek egy darab gyömbért a zöldségesnél, zöldséghámozóval megtisztítom és berakom a fagyasztóba. Amikor szükségem van rá, amúgy fagyottan a zöldséghámozóval forgácsolok belőle, de pár perc múlva már reszelhető állagú lesz, a maradék pedig mehet vissza a fagyasztóba következő felhasználásig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

YearCompass

  2022. február 12. Lili és Ádám eljegyzése 2022. november 12. Mici családbaérkezése 2022. december 19. Apa halála