jajj, nagyon január van, 0 fok körüllel, ritka naplátással, savanyú káposztával
a Pennyben annyira finom vecsési káposztát kapni, amit nem kell kimosni, és időben kell elkezdeni a főzését, mert különben elcsipegetem nyersen :D
most két savanyú káposztás recept között lesz egy kakukktojás is tofuból
Téli káposztaleves céklával répával:
lemértem: 50 dkg a savanyú káposzta
40 dkg a cékla
30 dkg a répa, amiket feldolgoztam, de szemre alakítottam a hozzávalókat, így ettől bátran el lehet térni, az biztos, hogy ennyi répához-céklához bátran felhasználhatjuk az egész 75 dkg zacskó sav.kápit
egy nagyobb fej hagymát felkockáztam, olajon dinsztelni kezdtem, később dobtam hozzá két gerezd fokhagymát, megszórtam római köménnyel és tandoori masalával és egy teáskanál vega fűszerkeverékkel (tetszés szerint fűszerezhető, de tényleg!), jól átkevertem, hozzá öntöttem a káposztát, a nagyobb darabokra cikkezett céklát, nagyobb darabokra hagyott sárgarépát és 6-7 dkg, jól átmosott gerslit (árpagyöngy), megint átkevertem, pár percet hagytam így, majd felöntöttem kb. 2 liter vízzel, de annyi víz kell hozzá, amennyire sűrűre, vagy hígra szeretnénk, én egytálételesen szeretem, kb másfél óra múlva lett kész fedővel bugyogtatva, tálaláskor friss, apróra vágott szórtam meg, isteni finom
Kínais sült tofu
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi gyömbér
25 dkg tofu (natúr, vagy ízesített)
10 dkg sárgarépa
szójaszósz
tápióka liszt
olaj
víz
1 evőkanál almaecet
a hagymát vékonyra szeletelem, és kevés olajon dinsztelem, hozzáadok két vékony szeletekre szelt fokhagymát és a darab gyömbért szintén vékony szeletekben, majd a répát zöldséghámozóval lemezekre vágva, közben vékony és ujjnyi széles hasábokra vágom a tofut, ha a hagymás alap már jól megpárolódott, óvatosan adom hozzá a tofut, finoman forgatjuk, hogy minél kevesebb törjön szét, de érje mindkét oldalukat a hő, picit süljenek, ekkor alaposan meglocsoljuk szójaszósszal, itt is igyekszünk, hogy minden részét érje a tofunak, és kb másfél perc múlva besűrítjük két evőkanál tápióka liszt és 3-3,5 dl (hideg) víz keverékével, hozzáadunk 1 (kisebb) evőkanálnyi almaecetet, ettől szép fényes lesz, majd kb. 2 perc múlva kész is (sózni nem kell)
rizzsel, krumplival, spagetttivel....
Rakott káposzta
savanyú káposzta
vöröshagyma
alma
gersli
pirospaprika
só
tandoori masala
a 2 fej hagymát felszeleteljük a beáztatott és beolajozott cserépedény aljára szórjuk, erre kerül egy réteg káposzta, fűszerek, a hámozott, szeletekre vágott alma fele, a kb. 20 dkg jól megmosott gersli fele, újabb káposzta réteg, fűszerek, az alma másik fele, erre a gersli másik fele, és végül a harmadik fele, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel (az én cserépedényem gyorsan párologtat, kb. 3/4 óra múlva újra fel kellett öntenem), lefedve tesszük a (hideg) sütőbe, a sütő felmelegedése után közepes lángon addig sütjük, míg megpuhul a gersli, elpárolog a víz, én úgy szeretem, ha szottyos marad
![]() |
gyorsan fogyott, alig volt idő fotózni |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése