már eddig volt két buli és lesz még a héten kettő, jó a csöndes, szelíd baráti találkozót is buliként élem meg és annak is nevezem :)
Két édességre gondolok, hogy kedvem is lenne elkészíteni idén, az egyik sütős, a másik hűtős. Régi kedvencünk a gyümölcsropogós, amit mostanában morzsasütiként látok emlegetni, nekem ez egy régi kiadású spanyol szakácskönyvből van gyümölcsropogós néven. Szeretjük, mert nyáron-télen öröm, melegen-hidegen, mindenhogy jólesik.
GYÜMÖLCSROPOGÓS
Fél kockamargarint 15 dkg liszttel és 10 dkg cukorral gyors mozdulatokkal összemorzsolunk azután, hogy 50 dkg gyümölcsöt -kockára vágott almát, körtét, barackot, szilvát, banánt- egyfélét vagy többet és/vagy bogyós gyümölcsöket cseresznyét, ribizlit, áfonyát egy mély jénaiban megszórunk 5 dkg cukorral. Ha befőttet használunk, nem kell cukorral megszórni. A kész morzsát ráöntjük a gyümölcshalomra és jól rányomkodjuk. Forró sütőben sütjük, míg a szép piros lesz a teteje. Vigyázat, hagyjuk hűlni,mert a forró lekvár leégeti a nyelvünket :)
Ha van otthon garam-masala feltétlenül szórjunk a gyümölcsre a cukrozás előtt!
A másik pedig Horváth Ilona "meghaladhatatlan" szakácskönyvéből a kedvencem. Nem baj, ha nincs meg otthon ez a könyv, és anyunál is, nagyinál foszlányokban van meg :), nem baj, mert úgyis kiadják a következő retrohullámmal, és nem baj, mert van élet Horváth Ilona könyve nélkül. 2013 után meg pláne :) Egyszer régen hallottam a rádióban, elnézést, ha kacsa, hogy Horváth Ilona nem értett a konyhaművészethez, hanem a kiadó munkatársa, szerkesztője(?) volt, aki azt a feladatot kapta, hogy szerkesszen egy mindenre -disznóöléstől a tartósításig- terjedő szakács/kézikönyvet a modern háziasszonyok számára. És lőn ez a mű, sok jó és állítólag több elkészíthetetlen recepttel.
CSOKOLÁDÉBOMBA
25 db babapiskóta, 15 dkg porcukor (én 10-12 dkg), 20 dkg vaj (én margarin), 3 tojás, 3 dkg kakaó, 1-2 evk. rum vagy aroma, tejszínhab
A tojássárgákat habosra keverjük a margarinnal és a cukorral, belekeverjük a kakaót, aztán a kemény habot és a rumot. A krémből egy réteget terítünk egy mély tál aljára, erre egy sor babapiskóta, majd újra krém, és ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart. Tetejét krémmel vonjuk be. Egy napig hűtőszekrényben tartjuk, és közvetlenül tálalás előtt 3 deci tejszínből vert kemény édes habbal vonjuk be. (én habspray)
Hogy ezek előtt mit eszünk? Olyan sokat gondolkodtam és asszem, csontlevest, rántott húst krumplipürével és savanyú uborkát.....oszt jó napot :)
![]() |
kép a netről más konyhájából |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése