Patiszon egy tucat fűszerrel
Először felkockáztam a patiszont.
Úgy szoktam nekiállni, hogy félbe vágom, a vágott felére fektetve másfél-két centis szeleteket vágok, ezután hámozom, szedem ki (csak, ha túl nagyok) a magokat és most nem túl kicsi kockákra is vágtam a patkókat.
Egy tálban meglocsoltam 1 evőkanál olajjal és szórtam rá garam masalát, római köményt,asafoetidát,
kurkumát, bors-lepkeszegmag-koriander friss őrleményét, egy kevés csípős chili port és egy ujjpercnyi aprított gyömbért. Ezekkel jól összekevertem és állni hagytam.
Ezután tettem föl a rizst. Na, ez a másik! Nagymamámtól kilestem a pergő, száraz rizs készítését és igen nehezen sikerült a keleti konyhához jobban illő 'összeálló' rizs főzése, de mára már megy,
a kis fazékba felteszek két és félszeres mennyiségű vizet, mikor felforr, sózom és beleöntöm a megmosott a rizst, lefedem és lassú tűzön hagyom, hogy fortyogjon. Mire beszívja az összes vizet, úgy 20 perc alatt, kész is. Nagyon szeretem egy darabka fokhagyma belefőtt ízével, de mostanában egy csillagánizs üde zamatát főzöm bele.
Vissza a patiszonhoz! Egy mély teflonserpenyőben az aprított fokhagymát megfuttatom (olaj nem kell) és beleöntöm a patiszon kockákat, alapos átkeverés után egy kicsit hagyom nagylángon, majd hozzáöntök 1dl fehér bort (lehet vizet is) és lefedem úgy percre. Ezután aprított petrezselymet és kaprot keverek hozzá, már fedő nélkül hagyom kisebb lángon és átkeverem. Most sózom és miután a tűzről leveszem, egy jóadag joghurtot keverek bele.
Nem kevertem össze a rizzsel, mellé tálaltam, nagyon ízlett nekünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése